Professor France Lambert: “Implantaatsucces op lange termijn garanderen”
Hoe reageren de epitheliale cellen in de peri-implant soft tissue op verschillende types van implantaten? Met die vraag ging France Lambert, professor in de parodontologie, mond- en tandchirurgie en dentale biomaterialen aan de Universiteit van Luik, aan de slag. Vanuit ProScan leveren we de abutments op maat aan die het team van Lambert inzet tijdens hun onderzoek.
Experimentele componenten op maat
Om de eerste wetenschappelijke samenwerking met de professor te kaderen, moeten we een aantal jaren terug in de tijd keren. “Op het moment dat het selectieproces van de researchpartners van start ging, stond ProScan bekend als een geëngageerde speler binnen de Belgische dentale wereld”, vertelt professor Lambert.
“Voor de ontwikkeling van onze wetenschappelijke projecten op lange termijn waren we echter op zoek naar een partner die naast algemene klinische oplossingen voor behandelaars ook wilde inzetten op experimentele stukken op maat voor researchdoeleinden. Maar bij ProScan waren ze meteen mee met ons verhaal. Na de eerste contacten kregen we een uitgebreide rondleiding in hun kantoren en niet veel later was de samenwerking een feit.”
Onderzoek in twee fases
“Het doel van ons onderzoek is om een optimale implantaatrehabilitatie op lange termijn te garanderen voor de patiënt, maar ook om duidelijke klinische guidelines uit te werken voor de behandelaar.”
Het onderzoek van professor Lambert en haar team verloopt in twee fases. “Tijdens het eerste deel van het onderzoek – dat intussen gepubliceerd is – gebruikten we de experimentele designs van ProScan om de interactie tussen de dentale componenten en de soft tissue bij de patiënt te verkennen. Dat gebeurde telkens in een menselijke klinische setting. Die methodologie goten we dan in een researchmodel.”
“Het tweede deel van ons onderzoek is momenteel nog volop aan de gang. Op basis van ons eerder uitgewerkt researchmodel bestuderen we hoe verschillende materialen, zoals titanium, polymeren en keramisch materiaal – die vaak gebruikt worden in de tandheelkunde – interageren met het zachte weefsel van de patiënt. Maar we bekijken bijvoorbeeld ook welke invloed verschillende afwerkingen, zoals gepolijste oppervlakken, hebben op die biologische interactie.”
Van design tot validatie
Om tot de gewenste dentale componenten te komen, werkten we eerst een design uit in samenspraak met professor Lambert. Na een aantal initiële aanpassingen en de eerste validatie, vonden de eerste praktijktests plaats aan de universiteit van Luik. Na een aantal bijkomende aanpassingen en de definitieve validatie produceerden we meerdere versies waar het onderzoeksteam mee aan de slag kon.
“Ondanks de complexe context van het onderzoek, slaagden ze er bij ProScan in om heel sterke gepersonaliseerde designs uit te werken. Bovendien appreciëren we dat ze – mede door hun grote interesse in toekomstige dentale ontwikkelingen – altijd samen met ons zijn blijven nadenken en zich beschikbaar bleven stellen. Voor ons wat dit dus een zeer dankbare basis om op verder te werken.”
Klaar voor een grensverleggende samenwerking?
De dentale sector blijft ons verrassen met baanbrekende technologieën en verrijkende nieuwe inzichten. We zetten daarom met veel plezier onze schouders onder onderzoeken zoals dat van professor France Lambert en haar team. Tandarts, labo of onderzoeker met een mooi voorstel of een interessante case? Onze denticians bij ProScan reiken de hand. Contacteer ons voor meer info of voor een afspraak.