Terug naar overzicht

MAX-implantaatsysteem: 10 geboden voor de perfecte plaatsing

12 juli 2022

De uitdagingen bij een immediate extractie in de molaire regio zijn welbekend. Het MAX-implantaatsysteem van Southern Implants garandeert een maximale primaire stabiliteit dankzij hun baanbrekende drill trough tooth-techniek. In deze blog geven we de 10 belangrijkste guidelines mee voor een vlekkeloze ingreep.

Tijdens een drill trough tooth-behandeling wordt de tand weliswaar ontkroond, maar blijft de wortel volledig intact. In combinatie met het MAX-implantaat hoef je als behandelaar geen compromissen te maken op het vlak van primaire stabiliteit en is een botopbouw bij eventueel gereduceerd bot niet meer nodig.

Ontdek hier alle voordelen van het MAX-implantaat

Hoe maak je de weg perfect vrij voor het MAX-implantaatsysteem?

1. Ga meteen aan de slag

Het MAX-implantaat is speciaal ontwikkeld met het oog op onmiddellijke plaatsing in de molaire holte na extractie.

2. Pas niet toe op dunne biotypes

Dit geldt trouwens voor ieder implantaattype, maar eens te meer voor MAX. Om de behandeling in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren, is een volledig intacte molaire holte – in 4 richtingen – noodzakelijk. Zo niet, is een verhoogde plaatsing of uitstel aangewezen.

3. Vermijd een conventionele extractie

Zeker in het geval van afwijkende tandwortels is een conventionele extractie af te raden. Wél de juiste manier om te werk te gaan: ontwortelen, de wortels uit elkaar halen zonder interradiculair bot te verwijderen en tot slot de losse fragmenten weghalen.

4. Bereid het behandelingsgebied stapsgewijs voor

Geen vlekkeloze plaatsing van het MAX-implantaat zonder een – letterlijk – vlekkeloos behandelingsgebied. Aangezien achteraf bijsturen onmogelijk is, dient iedere stap accuraat uitgevoerd te worden:

  • Vlak een eventuele scherpe interradiculaire kam af en creëer een breder V-vormig profiel
  • Zorg voor een exacte positie ten opzichte van de linguale, palatale en mesiale regio’s
  • Ontkroon en boor doorheen de tand tot op een diepte van 5 à 6 mm
  • Verwijder de wortel volgens de aangewezen boorvolgorde

Meer technische details over het voorbereiden van het behandelingsgebied vind je hier terug (PDF, Engels).

max-implantaatsysteem

5. Vermijd contact met de buccale wand

Vul nooit de volledige molaire holte op met het implantaat, maar laat 1 à 2 mm ruimte vrij rondom. Hiervoor kun je beroep doen op verschillende diameters van het MAX-implantaatsysteem, gaande van 6 tot 10 mm.

6. Plaats het implantaat diep genoeg

Het oppervlak van het implantaat dient minstens 1 à 2 mm onder het laagste punt van de buccale wand te komen. Een minutieuze voorbereiding is hierbij cruciaal, aangezien bijkomende boringen enkel nog mogelijk zijn om het behandelingsgebied te verbreden en niet om extra te verdiepen.

7. Dubbelcheck de positie voor de effectieve plaatsing

Deze controle dient zowel klinisch als via een radiografie te gebeuren. Door een tap te gebruiken om de juiste positie te verifiëren, krijg je meteen ook meer duidelijkheid over de te verwachten weerstand bij het inbrengen van het implantaat.

8. Houd rekening met hoge torsieweerstand

Hoe groter de diameter van het implantaat, hoe hoger de weerstand tijdens de torsiebewegingen bij het inbrengen. De aanbevolen torsiekracht bedraagt 70 Ncm.

9. Vul resterende holtes op en ondersteun zacht weefsel

Maak gebruik van een breed healing abutment en besteed extra aandacht aan het hechten van het zacht weefsel om een zo snel en goed mogelijk herstel te garanderen. Extra grote holtes kun je opvullen met hemostatische collageenspons of je kunt het stolsel gewoon zijn werk laten doen.

10. Volg postoperatief op

Na de ingreep mag de mond een week lang niet gespoeld worden. Een postoperatieve follow-up is zowel in het belang van de patiënt als van de verdere ontwikkeling van data en protocollen rond het MAX-implantaatsysteem.

Schrijf je in voor de MAX-workshop tijdens SIEC2022!

Wil je deze ingreep tot in de perfectie beheersen? Tijdens het SIEC2022-congres in Nice van 14 tot 16 oktober staat het MAX-implantaat centraal tijdens een van de workshops. Neem zeker een kijkje naar het programma. Inschrijven kan via www.siec2022.com. Nog vragen over MAX, Southern Implants of over ons gamma? Neem contact op met onze denticians.